„Приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България”. Така съпредседателят на „Демократична България” определи наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, цитиран от NOVA.

„Българското общество показа нетърпимост към системната политическа корупция и нашите американски приятели, новата администрация във Вашингтон, отговаря на тези очаквания. Приветстваме тяхното действие”, заяви Иванов.

По-рано Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона "Магнитски" на Пеевски, Божков и на настоящия заместник-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради участието им в корупция в България.

По думите му, сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията "Пеевски" и "Божков" да станат факт.

"Правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства. Тук големият проблем е как българските институции толкова години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега държавният департамент се присъединява към нея", е коментирал той.
NOVA