Македония очаква от България подкрепа за членството в ЕС и НАТО
Македония очаква от България подкрепа за членството в ЕС и НАТО / снимки: БГНЕС

От най-близкия ни съсед очакваме да получим подкрепа за членството ни в ЕС и НАТО, каза президентът на Република Македония Георге Иванов в лекция пред Атлантическия клуб в България на тема „Македония в НАТО. Очаквания от срещата на НАТО във Варшава”.

Президентът Иванов изрази готовността да бъде подписан Договорът за добросъседство, основан върху Декларацията за добросъседство от 1999 г., като същевременно изтъкна увереността си, че ключова е същността, а не форматът, и без промяна в отношението договорът би бил само на хартия.

Според македонския президент е време да отворим нова глава в отношенията между двете страни, свободна от бремето на онези, в чиито умове все още присъства Желязната завеса.

На въпрос за отношенията с България и договора за добросъседство, президентът Иванов каза, че се очаква заседание на работните групи по него.

В лекцията си президентът Георге Иванов се спря върху извършеното в различни направления в Македония за постигане на членство в НАТО, като посочи, че споделят общи ценности, интереси и приоритети с организацията. По думите му обаче тези цели и принципи за съжаление „потънаха” на Срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., където в случая с интеграцията на Македония НАТО демонстрирала нерешителност, липса на единство, разногласие.

Македония очаква от България подкрепа за членството в ЕС и НАТО
netinfo

Георге Иванов определи Македония като пример как НАТО не бива да се държи с кандидатстваща страна. Той очерта и няколко урока от случая, сред които посочи, че организацията е станала заложник на отделни интереси на свои членове. Като друг урок президентът Иванов посочи този за двойните стандарти, отбелязвайки, че с 16 изпълнени плана за действие за членство, страната му държи рекорд на Гинес.

Президентът очерта като уроци още липсата, по думите му, на зачитане на собствените принципи, посочвайки неотчетено решение във връзка с блокирането от Гърция на членството на Македония; неотчитане на демократичната воля на гражданите - в някои случаи подкрепата за членство в Македония е достигнала 94%. Президентът Иванов отбеляза също, че блокирането на евроатлантическата интеграция на Македония е пример за това как не трябва да се гради сигурността в региона.

В лекцията си македонският президент изтъкна ролята на покойния президент Желю Желев и на Соломон Паси за евроатлантическата интеграция. Сред гостите бяха Петър Стоянов (президент на България в периода 1997-2002), Гергана Паси, дипломати, експерти.

Македония очаква от България подкрепа за членството в ЕС и НАТО
netinfo


Източник: БТА