/ БТА
Членовете на КЕВР, които обраха хората, трябваше отдавна сами да си подадат оставките
ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" поиска незабавно изслушване на КЕВР в парламента за по-високите цени на водата. Това обяви на брифинг в парламента Мая Манолова, председател на парламентарната група "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Манолова заяви, че внасят и законопроект за промяна на начина, по който се формират цените на ВиК услугите.

Искането за изслушване на КЕВР е във връзка с предложените от ВиК-дружествата нови цени на водата за регулаторния период 2022 - 2026 г. Например, през 2026 г. цената на водата в Сливен ще е със 127 на сто по-висока в сравнение с цената през 2021 г., констатират от формацията.

Председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" даде пример с водата в Шумен. "В Шумен, където от чешмите тече кална вода, която сега се плаща по 3.40 лв., през следващата година ще струва 4.60 лв., а в края на 5-годишния период ще бъде на цена - 6.50 лв." - увеличение с 90% на вода, която е негодна за пиене.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“

Предлагаме с една година да бъде отложено повишението на цената на водата за българските граждани, заяви Манолова.

Целта на законопроекта е да се даде глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят в условията на повишаване на всички цени, важни за домакинството, обясни Манолова.

Резултатът от водната реформа е, че плащате повече, но не получавате нищо по-добро, отбеляза тя.

"Въпросът не е само да се сменят едни хора с други. Трябва да се промени самият принцип и механизъм за назначаване на членовете на КЕВР", заяви Манолова.

Членовете на КЕВР, които обраха хората, трябваше отдавна сами да си подадат оставките, посочи Манолова.