/ iStock/Getty Images
С Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ в Димитровград се бележи началото и на втората сеизмична станция в България
Рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, разказва за първия планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“-Димитровград.

Областна администрация-Хасково

На 24 май, 1962 година, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост врати отваря първият Планетариум на Балканския полуостров и втората Астрономическа обсерватория в България.

Областна администрация-Хасково

Комплексът се намира в Димитровград и носи името на италианския философ Джордано Бруно. Историята за изграждането му води началото си от 1959 година, когато димитровградчани са готови да опознаят необятното небе и за целта решават да построят планетариум.

Одобриха проект за реконструкция на планетариума в Димитровград

С реализирането на проекта се заема архитект Милко Миланов, който е проектант и на парк "Н.Й.Вапцаров", където е изграден и комплексът. До откриването му обаче не се стига лесно. Апаратурата, която е поръчана и трябва да бъде монтирана, така и не пристига.

Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“

Затова архитект Миланов се заема с проектиране и конструиране на самия апарат - планетариум. Произведения от него планетариум-апарат става и първият изработен в страната.

Областна администрация-Хасково

Заедно с учителя Владимир Харалампиев изработват и телескоп система „Нютон” с диаметър 20 сантиметра. По този начин през пролетта на 1962 година монтажът е завършен и на 24 май тържествено e открита Астрономическата обсерватория, в която е позициониран първият планетариум в страната на име ,,Джордано Бруно“ и втората обсерватория в България, разкрита само една година след тази в град Стара Загора.

Областна администрация-Хасково

С Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ се бележи началото и на втората сеизмична станция в България. Тя е създадена след като по време на строежа на планетариума архитект Миланов се среща с професор Христосков от Института по сеизмология към БАН, което довежда до поставянето на сеизмограф под звездната зала.

Предстои модернизация на астрономическите обсерватори и планетариуми в страната

Надграждането на планетаруима продължава и през 1972 г. старият планетариум на архитект Миланов е демонтиран и на негово място е поставен планетариум „Цайс”, в който обсерваторията е оборудвана с нови, модерни за времето си телескопи.

Областна администрация-Хасково

През 1975 година за звездната зала е доставен проектор „Звезден дъжд“, а през 1981 година от САЩ е закупен „Хелиос планетариум“. Година след това, през 1982 г., е монтиран проектор „Слънчева система“. През 1987 г. НАОП „Джордано Бруно” е удостоен с орден „Кирил и Методий” - трета степен.

Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“

Днес в Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ продължават да се провеждат занятия и кръжоци. Стаите са оборудвани с глобуси, звездни карти и други пособия, помагащи на кръжочниците за усвояването на материала.

Областна администрация Хасково

През 2020 г., Министерството на образованието и науката (МОН) одобри проект за реконструкцията на Народна астрономическа обсерватория и планутариум "Джордано Бруно" в Димитровград.

Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“

До края на годината се очаква да бъде готов дигиталният планетариум, чрез който със специален софтуер ще бъде показван детайлен образ на небесните тела, а движението им ще бъде анимирано.