/ БГНЕС, архив
Предстои модернизация на астрономическите обсерватори и планетариуми в страната. "Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми".

Предложения за носител на Националната литературна награда „Пеньо Пенев” 2020 г.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди среща с ръководителите на 7-те специализирани звена в системата на МОН в Народната астрономическа обсерватория и планутариум (НАОП) "Джордано Бруно" в Димитровград, цитиран от БТА.

"Темата за материалната база и за обновяването на оборудването на базите ще бъде основната в разговора с директорите. Със сигурност ще предприемем действия за модернизирането им", посочи Вълчев. Ако не успеем да обхванем за година всички обсерватории и планетариуми, предполагам за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме, уточни министърът.

Според него, те са важна част от системата на образованието. "Искаме да стимулираме интересите на учениците към природните науки, в частност физиката и астрономията. Искаме да разширяваме образователната среда на учениците, искаме повече от тях да дойдат в обсерваториите и планетариумите", подчерта Вълчев.

Вълчев: Важно е какво учат бъдещите учители в университетите

Той припомни, че от миналата година за пръв път в бюджета има 25 милиона за дейности по интереси с акцент дейности в областта на математиката, природните науки и техниката, които са били 60 процента от всички активности.

Те по думите на Вълчев трябва да бъдат осъществявани в партньорство с компании, читалища, с други обществени институции и извънучилищни звена, вече центрове за подкрепа на личностното развитие.

Директорът на НАОП "Джордано Бруно" Димитър Кокотанеков съобщи, че базата има необходимост от ремонт на сграден фонд и нов дигитален планетариум, а подобни били нуждите и на колегите му.

Вълчев към студентите: Следващите 50 г. всеки ще сменя професията, а не работното място

Кметът на Димитровград Иво Димов поясни, че общината вече има проект за ремонт на планетариума за около 300 000 лева. Преди срещата на министър Вълчев със 7-те директори на обсерватории и планетариуми бе открита изложбата "Българска астрономическа книга", която съдържа 200 тематични издания, посветени на науката за звездите и вселената, като най-старото от тях е учебник по астрономия от 1906 година.
БТА