Планетариумът в Димитровград
Планетариумът в Димитровград / Снимка: Областна администрация Хасково
Mинистерството на образованието и науката (МОН) одобри проект за реконструкцията на Народна астрономическа обсерватория и планутариум "Джордано Бруно" в Димитровград, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Средствата, осигурени по националната програма на МОН "Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие", са на стойност 149 750 лева. Те са били отпуснати след като през февруари тази година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заедно с областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и кмета на община Димитровград Иво Димов се срещнаха с представители на седемте планетариума в страната в димитровградската обсерватория.

Предвидено е проектът да бъде реализиран до края на тази година. В него е включен дигитален планетариум, чрез който със специален софтуер ще бъде показван детайлен образ на небесните тела, а движението им ще бъде анимирано. Обсерваторията ще запази и стария апаратен планетариум, уточняват от областната управа.