Закриването на специализираните съд и прокуратура е първа и решителна крачка, доведена докрай в правосъдната реформа. Днешното решение на парламента е силен и ясен сигнал за приоритетите на управлението. Закрива се една неефективна и създадена погрешно структура.

Това каза началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова, след като 47-ото Народно събрание изпрати специализираното правосъдие в историята.

Парламентът закри окончателно специализираното правосъдие

"Занапред очакваме по-бързо правосъдие, с по-добре издържани внесени обвинителни актове и разглеждане в съд", допълни тя.

Бориславова коментира и решението на Софийския районен съд, с което заповедта за ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше обявен за незаконен.

"Органите на реда са действал в рамките на своите правомощия, очакваме произнасянето на втора инстанция", каза Бориславова.

Друга добра новина от днес е стартиралата дейност на работната група, изготвяща промени в законодателството относно механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, отбеляза тя.

Според нея решителни стъпки ще бъдат направени и с промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка с ръководството на КЗК - органът, който трябваше да се справи с цените на горивата, които изкуствено се завишават и да наблюдава дали не се появява спекула с цените на хранителни стоки.

Стресиран моряк предизвикал неочакваната развръзка на евакуацията от „Царевна“

"Радвам се, че моряците от кораба „Царевна“ са в безопасност и пътуват към домовете си. Премиерът Кирил Петков лично разговаря няколкократно с техни близки, за да ги информира за състоянието им и за възможностите за евакуация. Работеше се по различни варианти за евакуация, като всички опции бяха отворени, така че една от тях да сработи", коментира още Лена Бориславова.
БГНЕС