Един от моряците на кораба "Царевна" не е издържал на напрежението и е слязъл на сушата. Това обяви на извънреден брифинг във Варна корабният мениджър на компанията, която оперира плавателния съд. Това реално е провокирало да се случи евакуацията на екипажа извън предвидения план, стана ясно от думите му. По-рано близки на част от моряците споделиха, че са научили от мъжете си, че са били "спасени" от сепаратисти от Донецката народна република.

Посланик Митрофанова: Русия подсигурява българските моряци и работи за завръщането им

Даниел Стефанов бе категоричен, че зад евакуацията стои българското, а не руското правителство. Той разказа, че самата операция е продължила близо три седмици в тясно сътрудничество с МВнР, но е имала изненадваща развръзка.

"Един от моряците не издържа психически и слезе от кораба, като според нас така изложи на риск и другите. Той стигна до чекпоийнта, където са му казали да извика и другите от кораба. Там ги чакаше автобус. На пристанището както се сещате автобусна спирка няма, както и няма случайни автобуси. Не бих казал, че морякът е стигнал безопасно до пункта, разстоянието е между 500 метра и един километър", допълни Стефанов.



Близки на моряците от „Царевна“: В Донецк са им помогнали, българските власти не са ги търсили

По думите му моряците, които са слезли на сушата са спокойни и се чувстват добре. Сред тях е и млад украинец, който учи във ВМС и постоянно пребиваващ у нас. Сега предстои екипажът на кораба да бъде изкаран от Украйна и да стигне безопасно до България. "Не мисля, че е реалистично това е да стане до 2-3 дни, но за Великден те ще са тук", смята Даниел Стефанов.

Той бе категоричен, че моряците, които са останали на кораба са го направили по собствено желание, а не за да пазят плавателния съд. Ако някои пожелае да бъде евакуиран, ние ще се ангажираме, обещават още от фирмата собственик.