/ БГНЕС
Мнението е на здравният министър сред разбиването на схемата за износ за милиони
Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравният министър Кирил Ананиев във връзка с разбитата престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства.
 
"Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че лечението, медикаментите, лекарствата, с които лекуваме българските граждани, са по-неефективни и по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция. Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа", каза още здравният министър.
 
Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари

По думите му потвърждение за това, че българските граждани са лекувани с най-доброто, което се предлага в момента в Европа е и фактът, че лекарствата, които се реекспортират в Западна Европа, там се продават на четири пъти по-висока цена.
 

БГНЕС


„Това, което предвиждаме с бюджета на НЗОК за следващата година, в това число и за лекарствата, са част от цялостната реформа, което ще проведем в системата на здравеопазването. Нашите мерки ще продължат и в останалите сектори от здравеопазването - медицински изделия, болнична помощ, извънболнична помощ. Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването”, поясни министър Ананиев.

Предметна стока на данъчните престъпления са животоспасяващи лекарства. Предстои допълнително да бъде уточнена стойността на иззетите лекарства. Това каза на извънредния брифинг в МВР административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев.
 
По думите му, актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност над 500 000 лв. „Част от лекарствата са както животоспасяващи, така и животоподдържащи. В резултат на осъществената престъпна дейност се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от тях са предмет на паралелен износ в страни от наши партньорски държави от ЕС. Част от тях са предмет на нелегален внос и паралелен износ след препакетиране. Ще се разследва всичко, което има, каквото и да е отношение към основния предмет на делото”, обясни административният ръководител на специализираната .
 

БГНЕС

 
Проверки и в Шумен в акция за пране на пари от лекарства

„Имаме данни, че за да бъдат изкарвани от съответни болнични заведения и аптеки, част от начините, по които това е ставало, е чрез неистински документи. Т.е. са осъществявани документни престъпления”, коментира Гешев и уточни, че това също е предмет на разследването. Той допълни, че имат данни за множество болнични заведения и аптеки.
Агенция Фокус