/ БГНЕС
Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари
95399
Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари
  • Откриха лекарства за милиони левове при акция за пране на пари
Престъпна група е изнасяла лекарства за милиони левове в други страни от Европейския съюз. Сред медикаментите има животоспасяващи, както и лекарства за онкоболни. По първоначална информация групата се е занимавала с данъчни измами и пране на пари.
 
Сигналът за престъпната група е получен през март месец т.г. На 1 декември са открити лекарства за милиони левове. Сред иззетите медикаменти има животоспасяващи, както и лекарства за онкоболни и деца, страдащи от астма. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова става дума за организирана престъпна група, която се занимава с икономически измами.
 
Задържаха данъчни с подкуп, искали 7 бона от собственик на автосервиз

Арнаудова коментира още, че не може да даде информация дали сред аптеките, които участват в схемата има и такива на депутата Веселин Марешки.
 

БГНЕС


Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че вчера са разпитани над 20 лица, като 7 от тях са били задържани за 24 часа. По всяка вероятност става въпрос за източване на здравната каса за милиони левове.
 
Проверки и в Шумен в акция за пране на пари от лекарства

"Тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки. Има си хора, които са т.нар. изкупвачи на лекарствени средства, които ги изкупуват благодарение на медицински лица и лекари и ги окрупняват във въпросния склад, който беше намерен", поясни Спиридонов.
 

БГНЕС


Говорителят на Сотир Цацаров призна какво е предизвикало извънредната медийна изява на управляващи и прокуратура.
 
"Днешният брифинг представяме заедно с двама министри и прокуратурата, за да уверим чрез вас всички български граждани, че държавата работи", заяви Арнаудова.