Лекарите прекратяват преговорите за фиксираните бюджети на болниците
Лекарите прекратяват преговорите за фиксираните бюджети на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Лекарите прекратяват преговорите за фиксираните бюджети на болниците
73503
Лекарите прекратяват преговорите за фиксираните бюджети на болниците
  • Лекарите прекратяват преговорите за фиксираните бюджети на болниците

Лекарите се оттеглят от преговорите с Министерството на здравеопазването и със Здравната каса относно фиксиранeто на бюджетите на болниците.

Това съобщи пред Дарик заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов. Днес от съсловието трябваше за пореден път да се срещнат с представители на ведомството и на касата, за да потърсят решение за облекчаване на постановлението на Министерския съвет, което позволява на касата сама да решава кои болници с какви средства да финансира. Тъй като обаче от Лекарския съюз искали постановлението да бъде отменено, а не променяно, те взели решение да прекратят участието си в преговорите.

Точно преди седмица лекарите се събраха на първата си среща с ръководствата на Здравното министерство и здравноосигурителната институция. Бяха разгледани възможности за промяна на документа, който регламентира бюджетите на болниците, но до консенсус така и не се стигна. Днес, по време на втората среща, лекарите официално са обявили, че се отказват от преговорите, каза д-р Юлиан Йорданов:

„Няма напредък, ние се оттегляме от комисията, тъй като решението на последния наш Събор е да падне постановлението на Министерски съвет. Така че няма мандат да водим преговори по промяната му в който и да е от пунктовете му. Това съобщихме днес на комисията - такова е решението на Събора, беше потвърдено и на Националния съвет миналата седмица, така че няма как да излезем извън това, което е решил Съборът".

Заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков определи постановлението като полезно за болниците, тъй като въвежда ред, по който те ще получават от касата допълнителните средства, които са изхарчили над планираното.

От университетските лечебни заведения обаче се обявиха срещу документа, определяйки го като скандален. Центърът за защита на правата в здравеопазването и Федерация „Български пациентски форум" пък атакуваха промените в съда.