Кънев: Не трябва напрежението между политици и Цацаров да пречи на съдебната реформа
Кънев: Не трябва напрежението между политици и Цацаров да пречи на съдебната реформа / снимка: БГНЕС, архив

„Никой не е поставял условие конкретни текстове от проекта за промени в Конституцията да отпаднат между първо и второ четене".

Това каза пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след среща между него, зам.- председателя на ДСБ Петър Москов и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Не трябва да допуснем напрежението и медийното общуване между политиците и главния прокурор да попречи на сериозния диалог за съдебната реформа", каза Радан Кънев, допълвайки, че е доволен от конструктивния, професионален диалог с Цацаров.

По думите му разговорите за конституционните промени вече изцяло са на политическата плоскост, а прокуратурата вече не е участник в тях.

"Наша задача е да съберем 180 гласа в НС. Прокуратурата нито помага, нито пречи за тази цел", беше категоричен съпредседателят на РБ. По думите му на срещата категорично е било заявено, че политически намерения за промени в българската прокуратура няма.

В тази връзка обаче Цацаров е признал нуждата от реформа. Разминаванията, според Радан Кънев, били около текстове, които са свързани с професионалната съдба на съдии и прокурори. Само преди ден Сотир Цацаров и Христо Иванов се обединиха около идеята спорните промени да бъдат приети другата седмица, но да се коригират текстове преди второ четене.

На въпрос какво точно са готови да жертват, Кънев отговори, че до момента не са поети никакви ангажименти, но разговори вероятно ще има, ако проектът все пак бъде приет от НС следващата седмица.