Кунева обвини кабинета Орешарски за двойките на седмокласниците
Кунева обвини кабинета Орешарски за двойките на седмокласниците / БГНЕС, архив
Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
87605
Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
  • Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците
  • Кунева обвини кабинета "Орешарски" за двойките на седмокласниците

Образователният министър по времето на кабинета „Орешарски" Анелия Клисарова категорично отрече обвиненията на настоящия министър Меглена Кунева, че тогавашното правителство е виновно за слабите резултати на седмокласниците.

Вчера Кунева отправи директни обвинения към правителството на Пламен Орешарски за ниските оценки, които учениците в 7-и клас получиха на Националното външно оценяване.

По думите на Кунева тези деца са показали слаби резултати и на същия изпит преди 3 години, когато са били 4-и клас, но никой не е взел мерки това да се промени.

Каква е причината за рекордния брой двойки на изпита по математика след 7-и клас

Министър Кунева заяви пред БНТ, че отговорност за двойките в седми клас носи предишното правителство:

"Предупреждение за този резултат за изпитите след 7-и клас е имало още преди няколко години. И това е лятото на 2013-а година. Тогава е станало ясно, че випускът, който тази година е 7-и клас, се е представил много зле на външното оценяване. Тези данни в момента, в който се появят, година за година трябва да се анализират и да се вземат съответните мерки".

Бившият образователен министър Анелия Клисарова отрече обвиненията:

"Това твърдение не е вярно, защото, първо, именно с това правителство ние подготвихме закон за предучилищното и училищно образование. И след смяната изчезнаха добрите предложения от него. Второ, наредбата беше готова. Аз не съм съгласна, че с повечето учебници постигаме по-добри резултати. Всички наши предложения, които бяха съгласувани и с учители, и с родители, отпаднаха, не бяха обсъдени, а просто защото са предложени от една политическа сила, бяха махнати".

Справка показва, че децата, които тази година са били в 7-ми клас, са родени през 2002 -2003. Те са били първокласници през 2009 година, когато започва управлението на кабинета „Борисов 1" - на 15 септември начело на просветното министерство е била все още Йорданка Фандъкова, сменена, след като става кмет на София, от Сергей Игнатов.

А 2009-а започва с образователен министър - съпартиеца на Кунева Даниел Вълчев. По това време главен секретар на министерството е сегашният заместник-председател на „Движение България на гражданите" Димитър Танев.