инсулин
инсулин / Thinkstock/Getty Images
10-годишно дете разполага само с една ампула инсулин
Липса на инсулин у нас
92549
Липса на инсулин у нас
  • Липса на инсулин у нас
Пореден сигнал за липса на жизненоважния за диабетиците инсулин. Този път с проблема се сблъскало 10-годишно дете с диабет от Карнобат, чиито родители разполагат само с една единствена ампула от въпросния белтък, съобщиха за Дарик от пациентски организации „Заедно с теб”.

Диабетът - лично предизвикателство за пациента

Лекарството дори не е намерено в аптеката, а е предоставено от други пациенти със заболяването, информира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. "Ампулата на детето дори е на свършване, а аз обещах да търся в София", сподели тя.

инсулин
Thinkstock/Getty Images

В предаването „Ники Кънчев шоу” алпинистът Боян Петров, който също се бори с диабета, информира, че над 80 000 диабетици у нас в момента са на прага да колабират заради липсата на инсулин, породена от паралелния износ на лекарства от България. Той е довел до липсата на над 200 медикаменти на родния пазар, информира алпинистът Боян Петров.

Краят на ежедневните инжекции инсулин за диабетиците наближава

"Ситуацията е драматична за нас. Това е лекарство, без което аз за един месец мога да умра. Фирмите търговци успяват да изнесат големи количества инсулин, печелейки много пари, но всъщност се оказва, че е абсолютно легално и няма забрана за този износ", коментира алпинистът.

Пациентите остават без жизненоважни лекарства заради паралелния износ на продукти

Боян Петров сподели, че вече шест месеца обикаля аптеките в търсене на един от инсулините, който ползва, но без резултат.

Преди ден от здравното министерство информираха, че съвместно със здравната каса, НАП и Агенция „Митници” започват масирани проверки на паралелния износ на медикаменти, предназначени за страната ни.