Пациентите остават без жизненоважни лекарства заради паралелния износ на продукти
Пациентите остават без жизненоважни лекарства заради паралелния износ на продукти / снимка: Петър Тодоров

Нелегалният реекспорт на лекарства или т.нар. паралелен износ на лекарствени продукти има изключително сериозна практика в България. Когато има икономически интерес, заради този реекспорт някои лекарства за дни изчезват от аптечната мрежа в страната. Това заяви в интервю за Дарик магистър фармацевтът Димитрия Стайкова, която е зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). По думите й, ако се спазват наложените условия, паралелният износ не е незаконна дейност, но има нужда от регулация, която да гарантира, че за пациентите ще има достатъчно налични медикаменти.

Стайкова припомни, че след внасянето на законовите текстове, до промени в уредбата не се е стигнало, първо – заради наложено президентско вето, и второ – заради преждевременното разпускане на парламента заради предсрочните избори. От БФС се надяват законовите промени да бъдат приети по време на следващото Народно събрание. Заявявам го изцяло в интерес на българските пациенти, категорична бе фармацевтката.

Изключително много са лекарствата и продуктите, които липсват или доставката им закъснява. Например от две седмици е изключително невъзможно да се намери апарат за болните от астма, продукти за болни от диабет, определена марка инсулин, скъпоструващи лекарства за много сериозни заболявания. Тревога буди и фактът, че аптеките не са равнопоставени в усилията да успеят да заредят тези продукти и да ги отпуснат на своите пациенти.

Цялото интервю с Димитрия Стайкова може да чуете от прикаченото аудио.