В Мадрид се проведе пленарно заседание на комисиите по европейски въпроси на страните членки на Европейския съюз (КОСАК). Парламентаристи от 27-те страни членки, както и гости от страните кандидатки, Великобритания и Норвегия, обсъждаха два дни теми като Пакта за миграция и убежище, енергийната криза и зеления преход, ситуацията в Украйна и отношенията с ЕС, стратегическата автономност на ЕС и връзките с Латинска Америка.

В делегацията на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната участва и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, председател на КОСАК през 2018 г. В изказването си по темата за стратегическата автономност на ЕС, Вигенин подкрепи усилията на Испанското председателство на Съвета на ЕС да се фокусира върху устойчивостта и издържливостта на европейската икономика. За България е важно в тази посока да се засили икономическата база чрез развитие на индустриалния капацитет, подчерта Вигенин и допълни, че подпомагането на стратегически индустрии и технологии и разширяването и диверсификацията на търговските връзки, особено със страните от Латинска Америка – това вече е реалистичен план, който трябва да се приложи без забавяне и колебания.

ЕК препоръча мерки, които да заменят граничните проверки в Шенгенското пространство

Вигенин подчерта също, че стратегическата автономия на ЕС е стъпка към по-голяма независимост на Европейския съюз в глобален план. В този контекст той заяви, че Европейският съюз не трябва да остава напълно зависим за своята отбрана от трансатлантическите си партньори. Без съмнение в момента НАТО е отбранителният ни щит, но трябва да ускорим развитието на наши собствени европейски способности, на нашата база за военна продукция, да увеличим съвместните сили и да разширим техните задачи, разясни народният представител от „БСП за България“.

В заключителния документ от срещата беше включен текст в подкрепа на незабавното приемане на България и Румъния в Шенген. Председателството на КОСАК символично беше предадено от председателя на испанския парламент Франсина Арменгол на Белгия, която в следващите шест месеца ще председателства Евросъюза.
БСП