/ БГНЕС
Украйна е сложила черен печат и е забранила на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов да влиза в страната в следващите 10 години. Това обяви Костадинов на пресконференция в БТА след завръщането си в София от Болград, Украйна.

Костадинов е бил на планирано пътуване в Тараклия, Молдова, където се е видял с български граждани. Решил е да отиде и в Болград, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква. С него е бил Иван Паслар, председател на районния съвет на район Тараклия.

Костадинов разказа, че е пресякъл молдовско-украинската граница без проблем, но скоро е разбрал, че е издирван.

"Получихме известие, че ни издирват и решихме веднага да влезем във връзка с хората", посочи той. Военните го съпроводили до граничния пункт. Там му казали, че са получили информация, че е председател на проруска партия.

"Това обвинение е равносилно на смъртна присъда", подчерта Костадинов. И посочи, че е казал на украинците, че това не е вярно, като е поискал да разбере откъде те са получили информацията. По думите му отговорът е бил, че българското разузнаване е информирало украинците.

Той смята, че задържането му крие риск за хората, с които се е срещал. "Предателството на българската държава спрямо мен се отразява в пъти повече на българските граждани там. Откакто съм се прибрал, не спирам да търся информация дали хората, с които съм се видял, са живи", посочи Костадинов.

Той каза, че знае кой е подал информацията за него. Костадинов обяви също, че партията му започва акция за набиране на хуманитарна помощ, която ще бъде пренасочена към българската общност в Тараклия. Той обясни, че районът е беден и има липса на лекарства, детски храни, пюрета, пелени, брашно. 
БТА