Министерството на външните работи (МВнР) да разкрие допълнителни телефонни линии за връзка с българските и украински граждани, които искат да се приберат в България. За това настоя на брифинг в парламента Костадин Костадинов, председател на парламентарната група на „Възраждане“.

Костадинов обяви, че разполагат с десетки сигнали за изключително много проблеми с наши сънародници, които искат да напуснат Украйна. По думите му това са както български граждани, така и българи с украинско гражданство. Той обясни, че много по-голям е проблемът за българите с украинско гражданство, които в момента не могат да напуснат Украйна. 

Български депутат: Изнудват хора, за да ги пуснат през украинската граница

„Има още една категория граждани, които също попадат в това положение на блокада и това са украински граждани, които са женени за български граждани и които, по една или друга причина, в момента се намират в Украйна“, посочи депутатът. 

Във всички тези десетки сигнали, които получихме от вчера до днес, отговорът, който получават от българското посолство, е нулев, каза Костадинов и настоя за допълнителни телефонни линии за връзка.

Хотели по морето изчисляват, че им трябват по 50 хил. лв. за да приемат бежанци от Украйна

Костадинов отбеляза, че националният празник на България е само след няколко дни и призова за уважение към България и към българския народ, както и за недопускане на създаване на паника и психоза в обществото. По думите му няма нормален български гражданин, който да иска присъединяване на България към конфликта. 

От „Възраждане“ съобщиха, че са внесли законопроект за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия. Цончо Ганев мотивира направеното предложение със службата на българските офицери в името на България. Той заяви, че това не са доносници, а хора, които са част от военното разузнаване и служители на дипломатически мисии, които са рискували живота си за България.

БТА