Косово се подготвя за края на своята наблюдавана независимост
Косово се подготвя за края на своята наблюдавана независимост / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Тази година Република Косово ще приключи процеса на наблюдавана независимост. Това заяви министър-председателят на Косово Хашим Тачи, който е на посещение в България. Евентуалното приключване на този процес ще бъде стъпка към укрепването на демокрацията в страната, както и утвърждаване на мултиетническото общество в най-новата балканска държава.

България бе една от първите държави, които признаха независимостта на Косово. Четири години след обявяването на независимостта, Хашим Тачи даде кратък отчет на стъпките, които Прищина предприема за успешното й интегриране в Евроатлантическите структури.

Либерализация на визовия режим между Косово и Европейския съюз е основна цел на Косово, а само преди дни държавата е получила "пътна карта" за това, обясни косовският премиер Хашим Тачи. Предстоят и преговори за подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Прищина и Брюксел. Косово, призната от 91 държави-членки на ООН, вече е член на Международния валутен фонд и на Световната банка, каза Тачи като добави, че благодарение на това страната има икономически растеж от 5%, който е два пъти по-висок отколкото на страните му съседки. Това не пречи, все пак, доходите в страната да са най-ниските в региона, безработицата да е висока и държавната икономика да е силно зависима от вноса, призна премиерът.

„Прилагането на европейските ценности продължава да бъде наложително - и сега, и за в бъдеще. Така ще бъде развито и утвърдено нашето мултиетническо общество. Евроатлантическата интеграция е нужна на един малък народ, уморен от историческите конфликти, но същевременно готов да пише новата си история", каза още Хашим Тачи

В населения с голям брой сърби град Митровица, в северно Косово, наскоро е била открита административна служба, която да предлага дадени услуги на сърбите в северната част на града, каза премиерът: „Предизвикателството пред нас е да възвърнем вярата и надеждата на сръбските ни жители. Нашата ръка е протегната към тях и ние желаем да им покажем нашата готовност заедно да изграждаме бъдещето на децата ни. Колкото по-бързо гражданите ни сърби в северно Косово бъдат интегрирани в една демократична държава, толкова по-бързо ще бъде ликвидирана индустрията произвеждаща политически конфликти, етническа омраза и пренебрегване на културните ценности".

Въпреки добрите намерения, Тачи призна, че не всичко върви плавно. Той обясни, че през последните седмици е имало въоръжени сражения между войници на KFOR и косовски сърби, както и убит албанец при отделен "терористичен инцидент".