Корупцията и престъпността пречат на България, каза английският посланик
Корупцията и престъпността пречат на България, каза английският посланик / netinfo

Борбата с корупцията и организираната престъпност остават едни от най-сериозните предизвикателства пред България и днес, заяви в интервю за Дарик радио посланикът на Великобритания у нас Стийв Улямс. Тези проблеми съществуват във всички държави, включително и във Великобритания, разликата е в степента на проблема и решаването му изисква продължителни и целенасочени усилия в дългосрочен план, коментира дипломатът.

Стийв Уилямс приветства подновения от българското правителство ангажимент да се справи с корупцията и организираната престъпност, но подчерта, че заявената политическа воля трябва да се превърне в конкретни резултати, които засягат въпросите, изложени много ясно и справедливо в последните два доклада на Европейската комисия.

Адекватната комуникация между българските власти и Еврокомисията е много важна, но тя не е основният проблем, според посланикът. Уилямс заяви, че аплодира усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева, но на този етап не прогнозира дали наложените на страната ни финансови санкции ще бъдат отменени.

Посланикът на Великобритания е на двудневно посещение в Хасково. В негово присъствие местните власти на Хасково и Лестър официално подписаха договор за побратимяване. Споразумението е първо по рода си между българска и английска общини.