Конфискуваха 600 кг конско месо, собственикът му щял да храни семейството си с него цяла година
Конфискуваха 600 кг конско месо, собственикът му щял да храни семейството си с него цяла година / снимка: БГНЕС

Конско месо, нелегално превозвано в микробус, заловиха полицаи и инспектори от Агенцията по храните.

След 22.00 часа във вторник по пътя за с. Константиново бил спрян микробус, управляван от Цветан Иванов Атанасов от Хасково. Полицаите го спрели за рутинна проверка. Съмненията им, че има нещо нередно дошли от факта, че Атанасов превозвал голямо количество месо от неясен тип в микробус, който не бил хладилен.

Органите на реда подали сигнал до Агенцията по безопасност на храните. При пристигането на инспекторите на мястото се появил и мъж от Симеоновград - Георги Жеков Ангелов, с прякор Реджепа. Той започнал да обяснява, че превозваното месо е негово. Шофьорът му бил приятел и тъй като имал голям фризер в дома си, се съгласил да пренесе месото.

Реджепа обяснил също, че месото е от негови телета, които започнали да измират и той ги заколил. Освен това казал, че месото, което е около 600 кг, било за лична употреба и цяла година семейството му щяло да консумира от него.

От Агенцията по храните са категорични, че става въпрос не за телешко, а за конско месо. Те са установили 16 броя четвъртини (около 600 кг) трупно месо без маркировка и без документи за произход. Превозното средство не е регистрирано по смисъла на Закона за храните и не може да извършва транспорт на суровини от животински произход, съобщават от агенцията.

По мнение на проверяващите месото най-вероятно се е транспортирало с цел продажба.

За установеното нарушение е съставен акт на шофьора на буса. Месото е поставено под възбрана и ще бъде насочено за унищожаване в екарисаж.

Дарик провери колко са кражбите на коне в селата около Харманли и Сименовоград. Оказва се, че от началото на годината са откраднати 19 коня, най-много от село Шишманово. Там дори е открито мястото, където са били заклани два откраднати коня. Освен това стана ясно, че Реджепа е от голяма ромска фамилия от Симеоновград, която се занимава с животни. Купува, продава, заменя и най-вероятно краде животни, коментират запознати.