Парламентарната комисия по ревизията ще изслуша утре министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Делян Добрев: Бюджетът е балансиран, не е вярно, че парите са изхарчени (ВИДЕО)

Това решиха депутатите от въпросната Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години с председател Мая Манолова от "Изправи се!Мутри вън!".

Заседанието е насрочено за 28 април, от 16:00 часа. Решението за изслушване бе взето, след като председателят на комисията Мая Манолова обяви, че от "Булгартрансгаз" ЕАД са изпратили писмо, в което се посочва, че заради технически проблем, изисканата от парламентарната комисия информация, не може да бъде предоставена в рамките на деня, тъй като представлявала над един милион страници.

ГЕРБ поиска оставката на Манолова като председател на Комисията по ревизията

Миналата седмица Манолова в качеството си на народен представител и на председател на комисията отиде в дружеството "Булгартрансгаз" ЕАД, за да бъде уточнено как народните представители ще получат въпросната информация.

Манолова констатира, че за времето от миналата седмица до днес, обемът от информация е нараснал от 350 хиляди страници на милион и констатира, че техническата причина, изтъкната от дружеството е неработещ скенер.

Посещението на Манолова от миналата седмица, бе излъчено във фейсбук страницата й и стана причина днес народният представител от ГЕРБ Дани Каназирева да попита на какво правно основание Манолова е била в дружеството.

ГЕРБ сезират Конституционния съд за мораториума върху решенията на „Борисов 3“

От изказванията на колегите й Тома Биков и Маноил Манев стана ясно, че нито един от членовете на ГЕРБ в комисията, не са успели да отидат на въпросната среща, тъй като са научили в последния момент за нея.

Калоян Янков от "Демократична България" обяви, че вместо от техническо естество, срещата в дружеството от миналата седмица, е придобила политически характер заради участието на министъра в оставка Теменужка Петкова.

Депутатите решиха още, освен министър Петкова, на заседание на комисията утре да бъдат изслушани и министърът на регионалното развитие в оставка - Петя Аврамова, както и изпълнителните директори на "Автомагистрали" ЕАД и Агенция "Пътна инфраструктура".

Дейността на въпросните дружества е включена в списъка с приоритетни области за проверка от страна на комисията. Изслушванията ще бъдат по темите, кога и по какъв начин въпросните лица смятат да изпълнят задълженията си, които имат по закон, да отговорят на въпросите и исканията за информация от народните представители в комисията.

Парламентът наложи мораториум върху решения на кабинета „Борисов 3“

Предвидено е да се задават и въпроси по същество, които следват от наличната публична информация за дейността на тези дружества. Манолова обяви, че само от публичната информация от сайта на "Булгартрансгаз" ставало ясно, че фискът на страната е бил ощетен с 280 млн. лв.

По думите й, освен това имало данни и за нарушения на Закона за обществените поръчки заради сключването на договори с подизпълнители във връзка с реализацията на проекта "Балкански поток".

Спор в зала предизвика предложението на народния представител от "БСП за България" Явор Божанков, който настоя по време на заседанието да бъдат поканени и разследващи журналисти. Манолова заяви, че заседанията на комисията са публични и всеки, който има интерес може да участва в тях.

Дани Каназирева обвини „Има такъв народ” в отстъпление от мажоритарния вот

Депутатите гласуваха още, освен народни представители, въпроси към министрите да могат да задават и присъстващите на заседанието журналисти. В случай, че министър откаже да отговори на зададен от журналист въпрос, председателят на комисията Мая Манолова увери, че същият въпрос ще бъде зададен от нея в качеството й на народен представител.
БТА