Внасят и жалба в Конституционния съд за мораториума от Народното събрание върху решенията на Министерския съвет

От ГЕРБ поискаха оставката на Мая Манолова като председател на Комисията по ревизията на управлението. Вместо Манолова, „Изправи се! Мутри вън!“ да излъчат друг председател, поиска Тома Биков. „Може Хаджигенов, може Капон, има далеч по-компетентни от Манолова“, отсече той.

Поводът е това, че Манолова е влязла в дружеството "Булгартрансгаз" и е поискала документация във връзка с "Балкански поток".

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разкри, че Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" е нахлула в ръководството на "Булгартрансгаз" с група народни представители, където е поискала документи за „Балкански поток“. "Изиска документацията по електронен носител, странно е, че тази комисия иска такава информация електронно, тя трябва да се изисква с подпис и печат. Това нахлуване е акт на вероломно нахлуване в едно държавно дружество", подчерта тя.

ГЕРБ сезират Конституционния съд за мораториума върху решенията на „Борисов 3“

От ГЕРБ отново подчертаха, че внасят жалба и сезират Конституционния съд за решението на парламента за мораториум.

"Допустимо ли с решение на Народното събрание да се отнемат правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция, съгласно Конституцията и законите? Има такава вече съдебна практика, но вероятно на юристите в НС от партиите на промяната трябва да им се напомня", заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Парламентът наложи мораториум върху решения на кабинета „Борисов 3“

"Въпросното решение рязко противоречи на Конституцията, като нарушава принципите на правовата държава и разделението на властите. Не се ограничава само функциите на МС, но и на всеки друг държавен орган. Например, Спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, в Конституционния съд, президенството, в съдебната власт", посочи Екатерина Захариева, министър на външните работи в оставка.

И допълни: "Не става въпрос за изпълнителната власт. Все пак когато заявяваш, че си символ на промяната и правовата държава, ти трябва да спазваш Конституцията. Има-няма три дни, това мнозинство прие не по-малко от три противоконституционни решения".