От парламентарната група на ГЕРБ ще сезират Конституционния съд за наложения в рамките на днешния ден мораториум върху решенията на кабинета в оставка "Борисов 3".

Те ще поискат решението на Народното събрание за мораториума да бъде обявено за противоконституционно.

"Мораториумът засяга сфери от обществения и икономическия живот и не се знае как ще им повлияе този мораториум", аргументира се председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова относно решението да сезират Конституционния съд.

Парламентът наложи мораториум върху решения на кабинета „Борисов 3“

"Според нас, а и не само и други парламентарни групи говориха в този смисъл, че вече има решение на Конституционния съд от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми от страна на Народното събрание, които засягат неопределен кръг лица, които спират действието на определени закони и които засягат интереси на граждани, включително. От няколко часа от момента, от който това решение стана публично известно, нашата парламентарна група, многократно е сезирана от Националното сдружение на общините, включително такива общини, които не се управляват от ПП ГЕРБ, защото в решението има точка по отношение на назначенията в държавната администрация", каза Атанасова.

Тя отчете, че съгласно Закона за държавния служител и в Народното събрание председателя на парламента (Ива Митева - бел. ред.) едва ли след това решение може да прави назначения на различни експерти, които изпълняват функцията на държавни служители.