/ iStock/Getty Images
В кои случаи избирател може да гласува в секция, различна от секцията по постоянния или настоящия му адрес?

Изключенията от правилото, че правото на глас се упражнява само по постоянния адрес на избирателя или по настоящия му адрес в предвидените в Изборния кодекс случаи, се отнасят само за няколко категории лица, информират от Централната избирателна комисия.

Изключението важи за лицата, на които е издадено удостоверение за гласуване на друго място. Това са регистрираните кандидати за народни представители, членовете на ЦИК и РИК и регистрираните за изборите наблюдатели.

Също така за лицата, заети в произвеждането на изборите. Това са членовете на СИК, охраната на съответната секция и лицата, ангажирани с техническата поддръжка на машините за гласуване. Да не гласуват по постоянен или настоящ адрес имат право избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването, когато гласуват в избрана от тях подходяща секция или в определена за тази цел секция.

Да гласуват на други места имат право и ученици, студенти и докторанти (включително курсанти, дипломанти, специализанти) – редовно обучение, когато гласуват в секция в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес. Изключението важи и за избирателите, които са постъпили в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, при условие че в съответното заведение/дом има разкрита избирателна секция.

Гласуващите, които се намират в изборния ден в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане, могат да гласуват там, ако в мястото има разкрита секция, обясняват още от ЦИК.

 
ЦИК