/ Снимка: Лалка Димитрова
Николай Димитров е сочен от прокуратурата като лидер на престъпна група за купуване на гласове

Никога не съм се занимавал с купуване на гласове и не съм ходил в махалите. Имам малко дете, на което в училище му се подиграват, че баща му е в затвора. Това каза кметът на Несебер Николай Димитров пред апелативния спецсъд, който решава дали да го пусне на свобода.

Тричленният съдебен състав с председател шефът на апелативния спецсъда Георги Ушев ще обяви решението си в 18,30 ч., съобщи 24chasa.bg.

Николай Димитров бе избран в неделя за четвърти мандат с 8081 гласа. Той е сочен от прокуратурата като лидер на престъпна група за купуване на гласове.

Съдът решава дали да остави в ареста кмета на Несебър (ВИДЕО)

Заедно с него обвиняеми са Георги Георгиев, Петър Тодоров, Константин Лефтеров и Атанас Япаджиев. С изключение на Япаджиев, който не успя да се пребори за кметското място в Св. Влас, останалите са избрани за общински съветници.

Пледоариите на прокуратурата и адвокатите продължиха повече от 4 часа.

Според прокуратурата още преди основният свидетел Димитър Балинов да се обърне към органите, обвиняемите са го потърсили. Това станало в края на август.

По 100 лв. на калпак, ако се гласува за арестувания кмет на Несебър

Той доброволно предал 7700 лева, които му били дадени от Георгиев. Балинов провел и няколко срещи с Тодоров и Георгиев. Веднъж се видял и с кмета на Несебър. Обвинението сочи, че парите били предназначени за избиратели от малцинствата. За един глас трябвало да се плати по 100 лева. На кмета му трябвали 400 гласа.

“Никога не съм се срещал с Балинов. Винаги съм бил придружаван от колеги от предизборния офис, за да няма провокации”, обясни Димитров.

“В показанията си разпитаните свидетели са казали, че са гласували за Димитров и на предишните избори без пари", посочи адвокатката му Ина Лулчева. Повече от час тя обясняваше, че престъпленията срещу избирателните права на гражданите са от компетентността на районните прокуратури и градска прокуратура.

“Ако Димитров остане в ареста ще видите проблем къде ще се закълне кметът на Несебър и общинските съветници”, посочи Татяна Дончева. Тя е адвокат на Лефтеров и Япаджиев.

След 7 часа заседание съдът остави в ареста кметът на Несебър Николай Димитров. Апелативният специализиран съд остави в ареста Георги Георгиев и Петър Тодоров, които са избрани за общински съветници. Според председателя на състава Георги Ушев има данни за съпричастност на тримата към престъплението купуване на гласове.

На свобода остава Константин Лефтеров, също избран за общински съветник. На него не му бе наложена мярка и от предишния съдебен състав, а съпартиецът му от "Движение 21" Атанас Япаджиев, който бе кандидат за кмет на Св. Влас, също излиза от ареста без мярка за нетоклонение.