/ БГНЕС

Организираната престъпна група в Несебър е имала намерение да плати по 100 лева на избиратели, заяви на пресконференция Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура по повод задържането на кмета на Несебър Николай Димитров за нарушаването на изборните правила. 70 000 лв. бил бюджетът, който управникът на града заедно с четирима общински съветници подготвили, за да си подсигурят следващ мандат чрез купуване на гласове.

Според разследващите 10 000 лв. били дадени на организатора, по 4 000 лв. на неговити четирима помощници и по 100 лв. за всеки от четиристотинте гласоподаватели.

Срещата между лидера на групата Николай Димитров и организатора била в края на август в Св. Влас. Освен парите на организатора и помощниците му, били обещавани престижни работни места в община Несебър.

32 досъдебни производства досега заради изборите

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева разкри, че организираната престъпна група не е политически ангажирана. Кандидатът за кмет се бори за четвърти мандат в Несебър. Организирането на схемата е започнало в края на август. В Спецпрокуратурата сигналът е постъпил в началото на октомври.

На адреси в общината са намерени парични суми, тефтери, телефони, имена на гласоподаватели. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение.

Кметът на Несебър е в софийския следствен арест

Петимата претенденти за местната власт бяха задържани при специализирана полицейска операция.