/ / iStock/Getty Images
Образувани са 32 досъдебни производства в прокуратурата с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Осем от случаите са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред.

Прокуратурата в Ловеч образува досъдебно производство за купуване на гласове


Разследвания се провеждат в районните прокуратури в Бяла Слатина - едно досъдебно производство, Варна - 3, Горна Оряховица - 2, Дупница - 3, Елена -1, Исперих - 3, Каварна - 1, Казанлък - 1, Карнобат - 2, Ловеч - 1, Оряхово - 1, Павликени - 1, Плевен - 2, Пловдив - 1, Сандански - 2, Свищов - 1, Сливен - 1, Смолян - 1, Тетевен - 1. По една разследване има в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура и в Специализираната прокуратура.

Арести след спецакцията в Несебър, повдигнаха обвинения на задържаните за купуване на гласове

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В прокуратурата са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 преписки, а по останалите 114 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

Кметът на Несебър е в софийския следствен арест

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на пет лица (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 2 лица (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийската градска прокуратура. За петте лица с имунитет, ЦИК е дал разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им.

По отношение на двете лица по досъдебни производства на СГП се очаква решението на ЦИК.