Секунди след тежката катастрофа на 5 юли миналата година, очевидец видял мъж да бяга от мястото на произшествието. Това разказа пред съда бившият полицай от 4-то РУ на МВР в София Мирослав Якимов, който даде показания по делото срещу Георги Семерджиев - подсъдим за тежката катастрофа, при която загинаха две млади жени.

Якимов посочи, че въпросният очевидец бил с дълга коса и стоял в близка улица. После очевидецът се изгубил в суматохата, допълни той.

Бившият полицай разказа още, че в нощта на инцидента бил на работа и около 23:00 ч. постъпил сигнал за инцидент на кръстовището на бул” Черни връх” и бул. "Арсеналски". Когато стигнали на мястото, там ги посрещнал човек с бели дрехи, който се представил за военен прокурор. Имало суматоха и много събрали се хора. 

Мирослав Якимов свидетел по делото Семерджиев
БГНЕС

Мирослав Якимов свидетел по делото Семерджиев
БГНЕС


След това говорил и със Симона Радева (също свидетел по делото), с която все още живее заедно. "Тя си беше забравила ключовете в автомивката и отиваше да си ги вземе", разказа още Якимов. Той допълни, че все пак няколко пъти ползвал автомивката, за която после стана ясно, че е управлявана от Семерджиев.

Якимов каза, че познава Семерджиев по физиономия от случайни срещи, за които после уточни, че били проверки. Попитан как точно него си спомня, Якимов каза, че това било заради специфичния външен вид на Семерджиев.

В нощта на инцидента джипът беше смачкан до неузнаваемост, но му направила впечатление специфична джанта, която приличала на тези, които имали колите на Семерджиев.

Съдът установи разлики в показанията на Якимов днес, спрямо това, което е казал пред разследващи веднага след инцидента. В протокола за разпит пред досъдебното производство е записано как Якимов цитира свой разговор с Радева, в който казва: “Май Жоро направи мазало”. Пред съда днес бившият полицай каза, че това е невярно записано, макар да се е подписал под този протокол.

Виктория Недкова - колега на Якимов, си спомни, че чула да се коментира името на Семерджиев. Колегите ѝ казвали: “Вие трябва да знаете това име”. Тя обаче не го била чувала.

Имало докладна, в която било записано, че Семерджиев представлява оперативен интерес, каза Недкова. Тя допълни, че с Якимов не говорили много. За разлика от него, тя все още работи в МВР. 

Димитър Абрашев, БТА