Старт на първото заседание по същество по делото срещу Георги Семерджиев, който е обвинен за смъртта на две момичета при тежката катастрофа в София през лятото. Мъжът ще отговаря по общо пет обвинения.

Процесът започна с разпити на свидетели. На заседанието като такъв се яви и бившата полицайка Симона Радева, за която прокуратурата твърди, че е помагала на Семерджиев и е донесла стълбата, с която той влязъл в апартамента си след катастрофата. Облечена в черно, тя се беше дегизирала зад маска и очила, а главата си беше скрила под качулка.

Симона Радева Семерджиев
Булфото


„Симона беше като управител на автомивката, в която работех. Седеше и гледаше какво правим, как мием колити”, заяви пред съда свидетелят Жоро Спасов, пише Телеграф.

"Не знам дали тя взимаше заплата. На нас шефа ни плащаше”, допълни той, визирайки Семерджиев.

Симона Радева
БТА


Спасов потвърди, че бившият футболист е имал буркан и полицейска палка в автомобила си. Във фаталната нощ, заедно с колеги са измили джипа на обвиняемия.  Малко по- късно същата вечер Семерджиев се върнал бил пеша и само с една обувка. Поискал му телефон и се обадил на Радева. Обяснил, че си загубил ключовете и казал да донесе стълба.

"Изглеждаше зле. Нямаше кръв по него". След 15 минути Радева дошла. "Симона с "Опел"-а занесе стълбата. Аз бях с нея в колата", каза Спасов.

Той допълва, че експолицайката държала стълбата, докато Семерджиев се качвал в дома си. През това време Спасов и друг негов колега Александър Исса свалили номерата от колата на Радева. После измили нейният автомобил и си тръгнали. Другият работещ в автомивката Исса каза пред съда, че Радева и Семерджиев се прегръщали и целували "приятелската".

Военният прокурор Адалберт Кръстев, един от първите озовали се на мястото на инцидента, обясни, че е шофирал заедно с жена си и свой приятел, когато чул много силен трясък. Впоследствие той стигнал мястото на катастрофата и помогнал на шофьора на таксито да излезе от автомобила.

Също така установил жертвите и ги покрил. Заедно с полицай огледали другият автомобил от катастрофата, полицаят натиснал копче на телефон, който бил на седалката, на него се появил образ на човек, който служителят на МВР познал и казал, че това е Георги Семерджиев, информира БТА. Прокурор Кръстев разказа още, че свидетел на инцидента казал „тръгнаха натам“, и потвърди, че човекът е използвал множествено число. Според Адалберт Кръстев, Семерджиев е опитал да избегне удар с таксито и това е довело до удара с двете пешеходки.

Обвиняемият е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента, като е минал и на червен светофар. Това показва експертиза, направена във връзка с разследването. Той е подсъдим за пет престъпления и се намира в ареста от няколко месеца.

Подсъдимият отказа да даде обяснения по случая днес.

Симона Радева Семерджиев
Булфото


В обвинителния акт, разпространен от прокуратурата, пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал и на червен светофар.

За тежката катастрофа на бул. „Черни връх” обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък.

Роднините на една от жертвите поискаха около 1 млн. лв. обезщетение.

Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и редица рокади в СДВР. 
БГНЕС