Делото в Софийския градски съд срещу Георги Семерджиев за катастрофата от 5 юли, на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени (на 22 и 26 години), продължава с разпит на свидетели.

Георги Димитров

Семерджиев е подсъдим за пет престъпления и се намира в ареста от няколко месеца. Той е карал със 166 км/ч в нощта на катастрофата, като е минал и на червен светофар. Досега той не е дал обяснения за случилото се.

Георги Димитров

В предходното заседание бяха разпитани бившата полицайка Симона Радева, двама служители на Семерджиев, които са го видели във вечерта след катастрофата, и други свидетели на инцидента.

Георги Димитров


Георги Семерджиев е предложил подкуп от 10 хиляди евро на полицай, който го спрял за проверка за алкохол и наркотици. Това става ясно от изслушвания на свидетели и очевидци по делото. Пред съда застанаха и полицаи, които които са спирали Семерджиев за проверка, предаде БГНЕС.

Евтим Евтимов, който е извършил проверките за алкохол и наркотици, призна пред съда, че Семерджиев му е предложил пари. „Каза – „Помогнете, от вас зависи всичко“, разказва Евтимов. И допълни, че става въпрос за сума от 10 хиляди евро.

Полицаят Александър Радев разказа, че миналата година е спрял за проверка Семерджиев в Студентски град, който представил швейцарска шофьорска книжка. Автомобилът е имал фолио на стъклата, което трябвало да се свали, и светлинна лента на таблото. Тестът за алкохол е бил отрицателен, но за наркотици е показал амфетамин и метамфетамин. Семерджиев казал на полицаите, че ще звънне на началниците им. Радев разказа, че Семерджиев не е бил задържан, защото е избягал, а той и колегите му са тръгнали да го преследват, бил е без белезници. Документите на Семерджиев са останали в служителите на МВР. С него е имало жена на име Инес, която обяснила, че го познава отскоро. Другият служител на „Пътна полиция“ - Петър Терзиев, разказа, че няма спомен Семерджиев да е казвал такова нещо, нито на него са му били предлагани пари.

Друг от колегите на Радев, Тодор Диджеков, разказа, че джипът на Семерджиев се е движил с доста висока скорост и затова е бил спрян за проверка. Автомобилът спрял на повече от 20 метра от патрулката. Попитахме го защо колата му е затъмнена, а той каза, че може да прави, каквото си иска, обясни служителят на МВР. Той добави, че са се усъмнили дали швейцарската шофьорска книжка е фалшива, извикали са екип на „Пътна полиция“, който след проверка е казал, че „всичко е изрядно по нея“ (бел. ред. разследването до момента е показало, че шофьорската книжка от Швейцария е неистинска). Служителите на „Пътна полиция“ казали на Диджеков, че трябва да впише резултатите от теста за наркотици в протокола, като обясни, че не знае защо е трябвало да го направи, след като не го е правил той и не е негова отговорност, но все пак е вписал данните. В съдебното заседание стана известно, че има пропуснати данни в протокола, който е бил попълван в полицейското управление, след като полицаите са се върнали от преследването на Семерджиев.
Константин Костов/БТА, БГНЕС