/ БГНЕС
Крайно време е да разберем, че има корупция в съдебната система, смята правосъдният министър
„Не го познавах този съдия, но се срамувах от това изявление. Крайно време е, не само външните ни партньори, но и ние да разберем, че има корупция в съдебната система“. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по време на участието си в днешния парламентарен контрол, където отговаряше на въпрос от депутати за уличения в корупция от Департамента на САЩ българския съдия Андон Миталов.

Съдията, който даде разрешение на обвинения в шпионаж лидер на движение „Русофили“ да пътува до Москва, получи черен печат от САЩ.

„Сред тези, които със всички средства им отбраняваме и охраняваме независимостта, има и такива, които злоупотребяват с дадените им правомощия“, смята Кирилов.

ВСС образува дисциплинарна проверка срещу съдия Миталов

Правосъдният министър вече внесе предложение за освобождаването на съдия Андон Миталов, а ВСС стартира и дисциплинарно производство срещу него.
„Главната ми цел беше да върна, образно казано, топката в полето на съдебната власт. Да си проверят самите съдии какво е било това произнасяне, каква е била дейността по по образуване, насрочване и разпределение на това дело. Защо то е породило такъв сериозен международен отзвук?“, попита Кирилов от парламентарната трибуна.

Депутатите от БСП, които отправиха въпроса към правосъдния министър, очевидно не останаха доволни от неговия отговор. Според левицата искането за Кирилов за освобождаване на Миталов е било „прибързано“ и е представлявало „непрофесионална реакция“.

Данаил Кирилов призова ВСС да уволни съдия Миталов

„Ако провинението му е това, че е пуснал лидера на „Русофили“ да отиде в Москва, да кажем, че това вече е престъпление. Да вземем да го направим в някои законова поправка, за да може ситуацията да се нормализира“, посочи от трибуната Александър Симов от левицата. Той призова правосъдният министър да назове в какво точно се е провинил магистрата. „Казват от едно посолство, че той е виновен и е лице на българската корупция и изведнъж виждаме как българският правосъден министър си счупва краката, за да изпълни това настояване и да бяга преди тях“, смята той.

„Очевидно вас не ви интересуват фактите, а са ви важни посланията“, бе отговорът на Кирилов, който призова да се изчакат резултатите от проверката на инспектората.

„Вие защо го пазите този съдия“, зададе контравъпрос правосъдният министър.