/ пресцентър, Министерство на външните работи
В Министерството на външните работи не е получавана информация кой ще бъде българинът, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ, това заяви пред bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Съдия от Специализирания наказателен съд е първият българин със забрана да пътува до САЩ заради „сериозна корупция“. Името му е Андон Миталов и според американския държавен секретар Майк Помпео „в качеството си на длъжностно лице, съдията е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“. А колеги на Миталов обясниха, че той се ползва с добро име в средите и никой не е очаквал той да попадне в „забранителен списък“.

МВнР получи решението на Панов за допълнителната информация за Миталов

Георгиев обясни, че не може да коментира защо американските власти са избрали да оповестят информацията публично. Той беше категоричен, че не е чувал името на магистрата преди.„Не мога да кажа, че беше изненада, защото нямах предварителни очаквания. Явно обществото е било с нагласата да чуе някое по-известно име. Така или иначе в една ситуация, в която неизвестните са много – спекулациите растат“,подчерта зам.- министърът.

Георгиев заяви, че САЩ не се меси във вътрешните работи на България. Според него най-малкото възприятие за намеса е негативен знак. Също така борбата с корупцията е всеобщ проблем, който касае най-много страната ни във вътрешнополитически план.

Очакванията трябва да бъдат обърнати към това да се възстанови справедливостта и чувството за справедливост“, допълни той. Зам.-министърът вярва, че САЩ са прибягнали до публичното оповестяване, защото разполагат със съответната информация. Остава в ръцете на българските власти да направят своята оценка, коментира той.