/ / iStock/Getty Images
Съдията с черен печат от САЩ ще бъде проверяван от магистратите. Решението за образуването на дисциплинарна проверка на Андон Миталов бе взето от ВСС. На закрито заседание съдебните кадровици взеха решението със 7:4 гласа.

Той стана първият българин, попаднал под санкциите на САЩ за значителна корупция, по Закона за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Данаил Кирилов допълни предложението си за освобождаване на съдия Миталов

Решението отне 3 часа на магистратите. То идва на фона на искане от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов за освобождаването на Миталов, предаде БНТ.

Министърът на правосъдието отправя такова искане за втори път, след като миналата седмица вече поиска уволнението му за уронване на престижа на съдебната власт. САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов, който в края на 2019 г. разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Кирилов категоричен: Миталов урони престижа на съдебната система, Панов се чуди с какво

Американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.