/ БГНЕС
Съдийската колегия поиска още доказателства от правосъдния министър и не уволни магистрата с черен печат от САЩ
Съдийската колегия във ВСС поиска още доказателства и даде едноседмичен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов за допълнения по искането му да бъде уволнен съдия Андон Миталов. Магистратът от спецсъда получи черен печат от САЩ заради сериозни данни за корупция, по думите на държавния секретар Майк Помпео. Аргументът на съдиите под ръководството на Панов бе, че в предложението има неясноти. Така съдийската колегия преповтори коментара на шефа на ВКС, който на влизане на заседанието разкритикува министъра. 

Панов се питал как точно съдията от спецсъда е накърнил честта на съдебната система, докато Кирилов е категоричен, че срамът за Темида вече е факт.

"Днес, без по никакъв начин да не обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение има множество непълноти и неясноти", атакува Лозан Панов министъра на правосъдието. На Панов не му било ясно с кое точно действие съдия Миталов е накърнил престижа на съдебната власт. "Кои са конкретните действия от страна съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения, както и кои конкретни действия и респективно бездействия са извършени, по кое конкретно дело - всичко това, което е от значение", държи да узнае той.

Кирилов обаче му отвърна отново през медиите пред ВСС, че черният печат от САЩ уронва престижа на съдебната система.

"Да, уронен е престижът на съдебната власт. Аз го възприемам и за засягане престижа на държавата този правен факт. Бездействието в този случай не помага за укрепването на доверието в правосъдието. За да има доверие - трябва да има съответни адекватни и своевременни действия. По Конституция мога да поискам само освобождаване", каза министърът на правосъдието.

"Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция. Умишлено съм се придържал към рамките, които са по конституционни норми. Поисках да се запозная с документите от предварителната проверка на инспектората и веднага ги получих", коментира Кирилов.

Той ще добави още фактология към искането си съдията с черен печат да бъде отстранен от длъжност. "Това ще бъдат допълнения към нашите аргументи от моето предложение", заяви Кирилов и разкри в каква посока ще бъдат допълненията.

"Имаме две нови обстоятелства. Първото е, че бяха обнародвани в Държавен вестник измененията в Закона за съдебната власт, включително и измененията, които касаят дисциплинарната отговорност. Второто е, че вчера в края на деня са постъпили документите от Инспектората към ВСС във връзка с предварителната проверка, която е направена за искането за промяна на мярката по делото на Малинов", обясни министърът на правосъдието.