/ БГНЕС
Съединените американски щати обявиха кой е българинът, на когото се забранява да влиза на територията на страната. От декларация на държавния секретар Майк Помпео станва ясно, че това е съдията от специализираната прокуратора Андон Миталов. Забраната за влизане в Америка е в сила и за съпругата и дъщерята на съдията. 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се заявява в декларацията на Майк Помпео.

Херо Мустафа: До няколко дни ще оповестим първия българин със забрана да влиза в САЩ за корупция (ВИДЕО)

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.
 
Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. "Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", става още ясно от съобщението на държавният секретар на САЩ. 

Поптодорова за българина, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ: Ще е държавен служител (ВИДЕО)

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

"
Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва декларацията на Майк Помпео.