До дни САЩ ще обявят първия българин със забрана за влизане в страната заради корупция. Това стана ясно от думите на американския посланик у нас Херо Мустафа в ефира на сутрешния блок на NOVA "Здравей България".

"До няколко дни ще оповестим първия българин със забрана да влиза в САЩ за корупция. Тези лица се оповестяват от Държавния секретар на САЩ. Това ще е само първото лице, ще има и други. Не се отнасяме повърхностно по този въпрос, за да  назовем такова лице, първо трябва да имаме доказателства. Този случай е ясен, затова ще оповестим името бързо.Името е ясно и държавният секретар ще го оповести.", заяви Херо Мустафа, но не пожела да го назове преди официалното изявление на Държавния секретар на САЩ. 

Херо Мустафа избра българската роза като свой символ (СНИМКИ)

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията", категорична бе американската посланичка. "Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски” и други твърди мерки.", каза още Херо Мустафа.

Борисов и Мустафа откриват Стратегическия диалог България-САЩ

Американският посланик у нас коментира и евентуални промени в Конституцията ни. "Решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ. Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики”, заяви тя. 

Херо Мустафа говори и за енергийните проекти в България, като подчерта, че е нужна диверсификация на енергийните източници, защото според проучвания една трета от българите не могат да плащат сметките си за комунални услуги, а диверсификацията би означавала намаляване на цената им. 

„Енергийната диверсификация трябва да бъде разгледана на практика, а не само принципно. Предстои второ посещение в България на делегация от американски технически експерти”, обясни посланик Мустафа.

Борисов се надява визите за САЩ да отпаднат до година и половина

Посланик Херо Мустафа съобщи още, че през март предстои първото посещение в България на  помощник-държавния секретар по консулските въпроси. Тогава ще е обсъди и въпросът за отпадането на визите за САЩ на български граждани.

"Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване. В този ред на мисли, посолството на САЩ току-що започна програмата „Работа и пътуване”, която дава възможност на 5000 български студенти да прекарат лятото в САЩ”, каза дипломатът.