/ БГНЕС
Според лидера на НФСБ Валери Симеонов няма драма и трагедия в наложената забрана съдия Андон Миталов да пътува до САЩ. Той посочи, че всяка държава има право да налага ограничения за влизане по нейни съображения, но било интересно да се оповестят мотивите, за да стане ясно дали нашата прокуратура трябва да се занимава с този съдия.

„Според мен има основание за едно такова ограничение, има основание Висшият съдебен съвет, а защо не и прокуратурата, да се занимае с този човек и да се намери отговор на въпроса защо наистина, след като човек има обвинение за шпионаж, е пускан да получи едни от най-високите награди на Съветския съюз“, коментира Симеонов.

Посоченият от САЩ съдия Миталов веднага излязъл в болнични

Припомняме, че именно съдия Андон Миталов пусна обвинения за шпионаж Николай Малинов да пътува за Москва, за да получи орден от руския президент.

Валери Симеонов добави, че темата се преекспонира и се прави опит „да се направи значима новина едно ограничение за влизане в Щатите“.

На въпрос дали България не става терен за разчистване на сметки между САЩ и Русия, Симеонов коментира, че това става навсякъде.

„На територията на всяка държава става разчистване на сметки между големите атове, суперсилите. Нормално е да се извършва това и у нас, както в Германия, в Унгария“, даде пример той.

Симеонов посочи още, че корупция има навсякъде и за съжаление няма държава, която да е успяла да я изкорени.