Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обяви окончателно новата тарифа на газа за месец януари. 

Поскъпването на природния газ за януари, предложено от „Булгаргаз”, е с около 18 лв. по-малко от поисканото преди няколко седмици. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в края на декември.

Предварителното заявление на „Булгаргаз”, което беше внесено в регулатора, бе за цена от 204 лв. за MWh, което представляваше скок от 40%. Сега обаче от компанията искат тарифата да бъде около 186 лв. за MWh.

България трябва да финализира и преговорите с Турция за доставка на природен газ, което също ще се отрази на цената.

„Булгаргаз” поиска по-малко поскъпване на газа за януари

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна енергия, така и електрическа енергия, остават без промяна. С това свое действие фактически Комисията подпомага задържането на инфлацията. Това е антиинфлационен механизъм, защото се знае, че един от най-големите източници за повишаване на инфлацията в европейските страни се явява именно цената на енергоносителите. Няма да го допуснем това", съобщи Иванов пред БНР

Природният газ може да поскъпне с около 27% през януари, вместо с прогнозираните 40%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

"Очакваната цена, която бихме внесли на 1 януари, към днешна дата намалението е с около 18 лева. Освен факта за динамиката на борсовия индекс, има още два компонента, които са изключително важни при оптимизиране на януарската цена. "Булгаргаз", като отчете необичайното топло време през месец декември, добиваше значително по-малко количество от газохранилището в Чирен от предвиденото, като същевременно виртуално нагнетявахме допълнителни количества в Чирен", каза Златева.

"Намаляване на цената в Чирен чрез виртуално нагнетяване, намалението на борсите, най-вече на Нидерландската борса се отразява пряко. Ние сме водени основно от желанието, от идеята да предложим най-ниската възможна цена на българските потребители и самият факт, че предприемаме такива действия и по отношение на намаляване цената в Чирен, го доказват", обясни още изпълнителния директор на "Булгаргаз".