/ iStock/Getty Images
Русия ще намали износа си на газ с около една четвърт до края на 2022 г., съобщи заместник министър-председателят Александър Новак, цитиран от Анадолската агенция.

"В края на годината добивът на газ ще бъде с 12% по-малък от този през 2021 г., а износът ще намалее с около 25%. Това се дължи главно на спирането на експортната инфраструктура", каза Новак.

Новак посочи, че производството и износът на втечнен природен газ (LNG) в страната ще нараснат с над 8,7%, докато потреблението на въглища на вътрешния пазар ще се увеличи с 6,8%.

Той заяви, че от края на февруари досега са проведени редица срещи с президента Владимир Путин за анализ на рисковете в логистичната верига на Русия за продажба на нефт и газ.

"В резултат на това беше предоставена нова конфигурация на веригите за доставки. Бързата и добре координирана работа беше организирана от федералните власти под ръководството на министър-председателя Михаил Мишустин, съвместно с индустриалните компании и законодателите, които своевременно разгледаха инициативите на правителството и индустрията", каза Новак. 
БГНЕС