/ iStock/Getty Images
Трима души са загинали при взрив в газопровод в Централна Русия, по който се доставя газ от руската Арктика през Украйна за Европа, съобщи Ройтерс.

Местните власти съобщиха в приложението за съобщения Telegram, че потокът на газ през участъка на газопровода Уренгой-Помари-Ужгород е бил прекъснат към 13:50 ч. (10:50 GMT).
ТАСС цитира местните служби за спешна помощ, които съобщават, че трима души са загинали, а един е ранен.

От регионалното министерство на извънредните ситуации на Чувашия съобщиха, че тръбопроводът се е взривил по време на планирани ремонтни дейности край село Калинино, на около 150 км западно от волжския град Казан. То съобщи, че възникналата газова експлозия е била потушена.
Построеният през 80-те години на миналия век газопровод влиза в Украйна през измервателната точка Суджа, която понастоящем е основният път на руския газ за Европа.

Синьото гориво, което преминава през засегнатия участък от газопровода Уренгой-Помари-Ужгород, доставящ газ от руската част на Арктика през Украйна за Европа, беше спрян към 12:50 часа българско време, посочиха в "Телеграм" местни власти.

Олег Николаев, губернатор на съставната руска Република Чувашия, заяви пред държавната телевизия, че трима души, които са извършвали сервизни дейности, са загинали при инцидента, а четвърто лице "е в състояние на шок".
Той добави, че не е ясно кога доставките по газопровода могат да бъдат възобновени.

По-рано "Газпром" заяви, че очаква да изпомпа 43 млн. куб. м газ за Европа през Украйна през Суджа през следващите 24 часа - обем, съответстващ на този от последните дни. 

Газът, предназначен за износ към Европа, се доставя на клиентите чрез паралелни газопроводи. Това съобщи подразделение на "Газпром" от Нижний Новгород, предаде Ройтерс.
БГНЕС