/ БГНЕС
Каракачанов призова кметовете да са много по-активни към ромските общности
101283
Каракачанов призова кметовете да са много по-активни към ромските общности
  • Каракачанов призова кметовете да са много по-активни към ромските общности
Кметовете из страната трябвало да са по-активни към ромските „контингенти” в общините. До този извод стигна министърът на отбраната Красимир Каракачанов след среща между него и ръководството на МВР във връзка с напрежението в Габрово.

Размирици в Габрово след побоя в магазин (ВИДЕО)

Според Каракачанов местната власт следвало да взима превантивни мерки и да уведомява полицията, ако получи информация за заселващи се роми на територията на общината. Полицията пък от своя страна, трябвало да им извършва проверки навреме, а не да се чакало да възникне напрежение.

Повдигнаха обвинения на тримата задържани за побоя в Габрово

„Кметовете на населени места и на общини би следвало да бъдат много по-активни и критични, когато подобен контингент по една или друга причина се настанява. Местната власт трябва най-накрая да започне да си върши работата и там, където един кмет на населено място или община знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, или строят жилища незаконно, или се настаняват в изоставени сгради незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат предварителни мерки, а не да се чака да се случи инцидент и тогава да хвърляме полицията с целия й възможен ресурс да овладява положението. Полицията да бъде информирана, за да може оттук нататък да си предприеме необходимите мерки по проверка на тези лица, съдебното им минало, проявления, регистрации, документи и т.н.“, заяви Каракачанов.

Снощи група протестиращи опита да нахлуе в полицейското управление в града, където бяха задържани трима роми, нанесли побой над продавач в супермаркет. По думите на главния секретар на МВР ст. ком. Ивайло Иванов тази сутрин в Габрово обстановката вече е спокойна.