Масови размирици в Габрово след побоя в магазин. Протестиращите граждани се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града. Протестът срещу насилието се превърна в шествие на разярената тълпа, която търсеше саморазправа с хората, които пребиха служител в супермаркет.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април трите лица (на 20, 21 и 30 години), участвали в побоя, са задържани за срок от 72 часа. Прокуратурата ги е привлякла в качеството на обвиняеми.

Повдигнаха обвинения на тримата задържани за побоя в Габрово

Вицепремиерът Томислав Дончев е пристигнал в Габрово тази сутрин.

Напрежение и протести заради побоя в магазин в Габрово (ВИДЕО)

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне реда и спокойствието.  Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви Дончев, цитиран от NOVA.

Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

„Нощта премина нормално. Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия”. Това коментира старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Даниел Ненов, свидетел на насилието: Видях агресията в очите им (ВИДЕО)

"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", каза още Гребенаров. 

Лицата са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на гражданин. Наказанието, което се предвижда в закона е лишаване от свобода до 3 години.
nova.bg