Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Сигурната зона е била изградена с капацитет до 100 деца, но проверка показва, че са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца
Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център при "Военна рампа" е завишен с над 100 %, това посочва омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до Държавната агенция за бежанците.

Сигурната зона е била изградена през 2019 г. с капацитет 100 деца, но проверка от 12 август тази година показва, че са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. От тях 146 непълнолетни са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон.

За периода от 1 януари до 11 август 2021 г. са били регистрирани 1005 деца-бежанци, по данни на ръководството на бежанския център. От тях самоволно са напуснали 784 деца, те са били обявени за издирване, като са били открити две.

В препоръката си до Агенцията за бежанците омбудсманът настоява в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона с подходящи условия за живот за непридружени деца-бежанци, както и да се назначат допълнителни специалисти за работа с непридружени деца-бежанци.

Общественият защитник препоръчва още да се предприемат действия по спазване на противоепидемичните мерки в бежанския център в квартал "Военна рампа" и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на Република България.

Проверката на омбудсмана е констатирала "изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца", като 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи. В помещението не могат да се спазват и противоепидемични мерки, допълва омбудсманът.