Размирици в бежанския център във „Военна рампа, пострадаха полицаи
Размирици в бежанския център във „Военна рампа, пострадаха полицаи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Размирици в бежанския център във „Военна рампа", пострадаха полицаи
79469
Размирици в бежанския център във „Военна рампа", пострадаха полицаи
  • Размирици в бежанския център във „Военна рампа", пострадаха полицаи

Размирици в бежанския лагер в столичния квартал „Военна рампа", а причината е бавната процедура по издаване на документи за статут. Пред Дарик директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков заяви, че напрежението е било предизвикано от около 20 души, които излезли на двора на лагера и започнали да буйстват.

За да следят за сигурността, на място бяха изпратени допълнителни патрули на полицията, както и жандармерия. Въпреки че до сериозни инциденти не се стигна, по информация на Дарик двама полицаи са леко пострадали в резултат на сблъсъците с недоволните имигранти.

От Държавната агенция за бежанците и Асоциация „Свободна Сирия" се срещнаха с имигрантите и напрежението беше овладяно. От агенцията поеха ангажимент за ускорение на процедурата по издаване на бежански статути.

Малко след 12 на обяд около 100 бежанци от лагера във „Военна рампа" се събраха на протест в двора на заведението. Малко пъ-късно пристигнаха екипи на полицията и жандармерията, а на няколко пъти се стигна до кратки сблъсъци между протестиращите и органите на реда, в резултат на което двама служители са леко пострадали. Въпреки желанието на демонстрантите да обяснят какви са мотивите за тяхното недоволство, охранителите на лагера не ги допускаха до събралите се журналисти. Ето какво обясни пред Дарик председателят на Агенцията за бежанци Никола Казаков:

„Те претендират, че закъсняват решенията за бежански статут. Събрал съм ръководния екип и ускорихме решенията. Те негодуват, че има забавени решения от миналата година. Аз съм нов, от средата на януари, и гледам да ускоря процедурите. Чакам директора на центъра и ще отидем на място заедно".

Успокоението на недоволството дойде, след като представители на Агенцията и членове на асоциация „Свободна Сирия" разговаряха над два часа с бежанците. Д-р Акрам Наюф от асоциацията обясни случилото се:

„Успяхме да ги убедим, че по цивилизован начин трябва да искаме нашите желания. Дойде и зам.-председателят на Агенцията за бежанците, той обеща, че има готови решения и другата седмица ще ги получат".

След разговорите и обещанията от страна на ресорната агенция, нормалното ежедневие в лагера се върна и протестиращите се успокоиха. Ето какво сподели един от недоволните бежанци:

„Ние също не искаме да има сблъсъци, надяваме се Агенцията за бежанците да спази своето обещание и по-бързо да се реши проблемът със статутите".