Калфин: Позицията ни за Косово е ясна
Калфин: Позицията ни за Косово е ясна / netinfo

Нашата позиция за Косово е изключително, мисля, понятна и ясна. Ще предложа България да сключи отношения с Косово, след като видим през следващите седмици как заявените в декларацията за независимостта намерения се въплътяват в конституция и закони, така че да има гаранции за тези намерения от страна на Косово и след като видим как се развиват вътрешните процеси в Косово през следващите седмици. Това каза в предаването "Денят" на Дарик вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Мисля, че това е една достатъчно ясна и в същото време достатъчно умерена позиция, позиция на страна от региона, допълни Калфин.

Външният министър каза, че става въпрос за приемането на законите в Косово. Основното е конституцията, която ще бъде приета и няколко пакета от най-важните закони, които гарантират прилагането на принципите на Марти Ахтисаари и оттам нататък не само България, а всички страни от международната общност много внимателно ще следят и има редица инструменти за това тези закони да бъдат прилагани, обясни мнистър Калфин.

Основните два приоритета, по които се ръководи България и по които формира позициите, са: първо, стабилност в региона и второ, европейска интеграция и ангажимент на европейските институции към целия регион, обясни външният ни министър.

Според мен смисълът от дебат в парламента за Косово е никакъв от гледна точка на процедурата, каза министърът на външните работи. Процедурата позволява и това е записано в законодателството Министерският съвет да вземе самостоятелно решение, каза Калфин. Народното събрание е запознато и всички народни представители, които са проявявали интерес, са запознати с абсолютно всички детайли и на това, което си случва Косово, и на рисковете, и на съображенията за българската позиция, допълни той. Калфин припомни, че през последните няколко месеца е имало пет заседания на комисията по външна политика и национална сигурност, предложени от негова страна срещи с всички парламентарни групи пред около две седмици, когато се очакваше какво ще се случи, последното развитие рискове и така нататък. Надали от информационна гладна точка има нужда този проблем да влиза в парламента, каза Калфин.

По думите на Калфин, ако се сравни българската позиция с тези на другите съседни страни, тя е на практика идентична с тази на Унгария, малко по-предпазлива от тази на Словения, отива малко по-напред от тази на Гърция, но страните от региона са доста близки по позиции.

За нас е много важно Косово да бъде интегрирано във всички регионални процеси, каза министър Калфин. Той допълни, че тепърва ще се уточни кой ще дойде от косовска страна на срещата на външните министри на страните от процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която ще се проведе на 26-28 февруари в София. Поканите са изпратени преди обявяването на независимост от страна на Косово и те са изпратени както досега Косово участва във формата – заедно с представителите на UNMIK, каза Калфин.

Очевидно е, че в момента отношенията на редица страни със Сърбия минават през известна криза, каза Калфин и допълни: „Не изключвам и България в бъдеще също да изживее един подобен период. Колкото по-кратка е тя, толкова по-добре. България няма абсолютно никакво желание да обтяга отношенията с който и да от нашите партньори на Балканите.”

Повече за слечващото се в Косово четете тук