Калфин: Излизането от управленски мандат вероятно оказва влияние
Калфин: Излизането от управленски мандат вероятно оказва влияние / netinfo

"Кандидат-депутатската листа на левицата по предварителни данни е втора. ГЕРБ по предварителни данни пък води доста комфортно", заяви по повод прогнозните резултати пред Дарик водачът на листата на Коалиция за България Ивайло Калфин. "Вероятно влияние върху резултатите оказва излизането от пълен управленски мандат. За една партия, която не е била ангажирана с управлението, е доста по-лесно на изборите", коментира Калфин. Той допълни, че по отношение на абсолютната бройка на гласувалите и като проценти, трябва да изчакаме окончателните резултати. Постигнатата изборна активност е успех за България, коментира по-рано Калфин. Той допълни, че очакванията са били, че много по-малко хора ще отидат до урните в изборния ден. "На фона на другите европейски държави, където избирателната активност отчита спад, България се е представила много добре", каза още Калфин.

"Резултатът на тези избори не го възприемаме като поражение. Струва ми се, че БСП успя да стопи разликите, които даваха социологическите агенции в периода преди самите избори", каза пред Дарик третият в листата на Коалиция за България Кристиан Вигенин. "В никакъв случай това не е победа, защото числата говорят друго и ще бъде смешно да се интерпретира по този начин, но е резултат, който е по-добър от този, който ни предвиждаха социологическите агенции и мисля, че ще бъде мотивиращ за нашите избиратели и партийни структури да се мобилизират доста повече за следващите избори", допълни Вигенин. По думите му БСП не е дала повод да се смята, че иска по-малка избирателна активност. "Напротив, ние през цялата кампания работихме за това хората да излязат и да гласуват, защото Европейският парламент е важна институция. Доколкото виждам на тези избори избирателната активност е по-висока отколкото на предните. Това е добър резултат", допълни кандидатът за евродепутат и настоящ наш представител в ЕП.

Гласуването под строй е второ по-ужасно явление след купуването на гласове, каза кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Илиана Йотова. Тя посочи, че е гледала репортаж, в който хора са си признавали, че са заплашвани да останат без работа и да не им се плаща. Попитана за кого говори, тя посочи, че става дума за партия Лидер. Пак отново ще се прочуем в Европа, това е страшно за България, коментира още Йотова.

 БСП продължават да смятат, че могат да са първа сила на изборите за национален парламент, въпреки резултатите до момента, каза Антон Кутев, секретар на изпълнителното бюро на червените. От партията са направили достатъчно много и дължат още много на хората, и би било хубаво, ако могат да го докажат. На въпрос как си обяснява преднината на ГЕРБ, Кутев отговори, че вълната ГЕРБ не се е случила, защото няма да имат мнозинство, както лидерът им се е заричал. Кутев допълни, че надеждите на ГЕРБ да бъдат управляваща сила няма да се сбъднат, а друг е въпросът дали няма да влязат в коалиция.

Мисля се че трябва да подхождаме реалистично към тези избори, каза пред Дарик Румен Овчаров и призна, че е очаквал по-добър резултат за БСП. "Партията влезе в кампанията честно и отговорно с резултатите от своето управление", допълни той. Нашата тактика в кампанията се оказа успешна, каза още Овчаров.