Продължава сагата с крокодила Кроко, който във вторник стана известен с това, че живее в столичния квартал „Ботунец“, съобщава NOVA. Часове наред в частния имот, където се намира влечугото, десетки представители на различни институции и граждани не успяха да стигнат до решение какво да правят с него.

Въпреки желанието на РИОСВ да вземат крокодила и да го отведат в новия му дом - Софийската зоологическа градина, те не представиха необходимия документ. От своя страна досегашният собственик на влечугото и хора от квартала отказаха да го предадат доброволно. Според тях това е цирков артист, който трябва да продължи да живее в столичния квартал. Поставени бяха и заграждения около басейна на животното.

Откриха крокодил, отглеждан в специално изкопана дупка в софийски квартал (СНИМКИ)

Темата в ефира на „Здравей, България“ коментира Симеон Луканов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

„Тези условия не са оптимални. Предполагам, че това е временно заграждение, което собственикът е направил, докато подготвя постоянния терариум. Сега времето е топло и крокодилът може да живее известно време в тези условия“, каза той.



По думите му за отглеждането на нилски крокодил са необходими документи и чип, но няма изисквания за частни собственици. „Ако осигури условия, в които животното се чувства добре, няма изисквания за минимална водна и сухоземна част, както за зоопарковете, например“, обясни експертът.

Според него присъствието на много хора около басейна на влечугото създава стрес за него.

крокодил
NOVA

„То може да реагира агресивно. Важно е, докато се сканира чипът, да няма много хора наоколо“, предупреди Луканов.

„В зоопарк или зоокът крокодилите трябва да разполагат с 12 кв. м сухоземна и 20 кв. м водна част“, каза още той.



Кметицата на район Кремиковци Лилия Донкова посочи, че това не е единственото нарушение на стопанина на Кроко. Той е отсякъл 8 дървета, за които ще плати общо 4000 лв. глоба - по 500 лева за всяко. Освен това, дупката е изкопана на територията на обществен имот и има няколко незаконно поставени контейнера.



Видео Георги Димитров, DarikNews.bg

„Очакваме институциите да си свършат работата и да издадат протокол за извеждане на крокодила“, каза Донкова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA