/ БГНЕС
Над 10 млн. лева са санкциите и сумите за възстановяване, които трябва да платят болниците
За изминалото деветмесечие на тази година санкциите и сумите за възстановяване от болниците са 10 068 000 лв., при 7 964 000 лв. за същия период на 2017 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за контролната дейност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
В периода са били извършени 5101 проверки на болници, като процентът на проверките, завършили с установени нарушения, е 24,3% от общо извършените проверки. Проверките с установени нарушения през 2018 г. са с близо 5% по-малко в сравнение с 2017 г.

Просрочените задължения на болниците намаляват

Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация.
 
От януари до септември т.г. са били извършени и 9973 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушения. Прекратени са 20 договора с изпълнители на медицинска и дентална помощ поради влязла в сила санкция за прекратяване.
 
Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове

За контролната дейност по предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение министър Ананиев посочи, че са били извършени 1266 проверки, като при голяма част от тях са били констатирани нарушения.
БТА