Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев / БГНЕС
Просрочените задължения на болниците намаляват, като към 30 септември 2018 г. спрямо същия период на предходната година се отчита намаление от 15%. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.
 
Какви са най-често констатираните нарушения в болниците у нас?

Ананиев посочи, че от 161 млн. лева просрочията намаляват с повече от 24 млн. лв. Той уточни, че Многопрофилните болници в Бургас и Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология отчитат намаление на просрочените задължения към 30 септември 2018 г. с над 13 млн. лв.
 
Към 30 септември от всичките 62 болници с над 50% държавно участие в капитала, просрочени задължения вече нямат 20 от тях, отбеляза министър Ананиев.
 
Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове

Задълженията на общинските лечебни заведения са отговорност на собственика им, т.е. общините, напомни министърът добави, че и при тях има тенденция на намаляване на просрочията. По думите му е изпратено писмо до кметовете на общини, в които има болници, с препоръка да организират прилагането на Единния стандарт за финансово управление и в общинските лечебни заведения - търговски дружества.
БТА